Heb je er wel eens aan gedacht om bloesembomen in je tuin te planten? Bloesembomen zijn echte blikvangers voor je tuin. En ze zijn niet alleen mooi, maar bieden ook tal van andere voordelen. In dit artikel lees je waarom het planten van bloesembomen een slimme keuze is en welke vijf soorten het meest geschikt zijn voor in je tuin. 

1. Esthetische waarde 

Bloesembomen staan bekend om hun prachtige bloemen die je tuin tot een kleurrijk paradijs maken. De levendige kleuren van de bloesems, variërend van wit en roze tot rood en paars, creëren een adembenemend schouwspel, elk voorjaar opnieuw. Deze bomen maken je tuin dus simpelweg aantrekkelijker. 

2. Ecologische voordelen 

Het planten van bloesembomen heeft ook ecologische voordelen. Ze trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan die cruciaal zijn voor de bestuiving van planten. Dit bevordert de biodiversiteit in je tuin en draagt bij aan een gezond ecosysteem. Bovendien bieden bloesembomen schaduw en helpen ze de luchtkwaliteit te verbeteren door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven. 

3. Hogere waarde van je woning 

Een goed onderhouden tuin met bloeiende bloesembomen kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een huis met een prachtige tuin. De esthetische aantrekkingskracht van bloesembomen kan je woning onderscheiden van andere op de markt, waardoor het sneller verkocht wordt. 

4. Ieder seizoen een andere uitstraling 

Bloesembomen hebben elk seizoen een andere mooie uitstraling die de cyclus van de natuur in je tuin benadrukt. In het voorjaar bewonder je de bloesems, terwijl de bladeren in de herfst in prachtige tinten van geel, oranje en rood veranderen. En in de winter kunnen de silhouetten van deze bomen tegen een besneeuwd landschap een serene uitstraling geven. 

5. Weinig onderhoud nodig 

Veel bloesembomen zijn relatief eenvoudig te onderhouden. Ze vereisen meestal alleen regelmatig snoeien en basiszorg zoals water geven en bemesten. Hierdoor zijn ze geschikt voor zowel beginnende als ervaren tuinierders. 

De 5 meest geschikte soorten bloesembomen 

Wat zijn dan de meest geschikte bloesembomen om te planten in je tuin? Hier is onze top 5: 

1. Japanse kers (Prunus serrulata)  

De Japanse kers staat bekend om zijn spectaculaire roze en witte bloesems in het voorjaar. Hij is ideaal voor kleine tot middelgrote tuinen en vereist goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. 

2. Sierappel (Malus) 

De sierappel heeft prachtige bloemen in tinten van wit, roze en rood. Daarnaast produceert hij kleine decoratieve vruchten in de herfst. Deze boom is bestand tegen diverse bodemtypen, maar prefereert vochtige, goed doorlatende grond. 

3. Magnolia (Magnolia) 

De magnolia heeft grote, opvallende bloemen in wit, roze of paars. Hij is geschikt voor middelgrote tuinen met zure, goed doorlatende grond. Een magnolia biedt een elegant en exotisch accent aan je tuin. 

4. Rode paardenkastanje (Aesculus x carnea) 

Deze boom staat bekend om de schitterende rood-roze bloesems die in kaarsvormige trossen groeien. Vanwege zijn omvang is hij vooral geschikt voor grotere tuinen. De rode paardenkastanje groeit met name goed in vochtige, goed doorlatende grond. 

5. Krentenboom (Amelanchier) 

De krentenboom heeft delicate witte bloesems in het vroege voorjaar. Hij produceert eetbare bessen in de zomer en heeft een prachtige herfstkleur. Deze bloesemboom is geschikt voor zowel kleine als grote tuinen, en groeit goed in de meeste bodemtypen.