De beukenhaag is een mooie manier om de tuin af te schermen. Het zorgt voor privacy en het ziet er natuurlijk en mooi uit. Daarnaast is de beuk een plant die makkelijk te onderhouden is en zijn blad behoudt in de winter. De bladeren verkleuren wel in de herfst, maar ze zullen niet van de plant afvallen. Dat maakt de beuk dus ideaal als haag! In dit artikel vertellen we je over het planten en onderhouden van een beukenhaag. 

Verschillende soorten beukenhagen

Wanneer je een beukenhaag wilt kopen, kom je erachter dat de haag verkrijgbaar is in twee kleuren: groen en rood. De rode variant is te herkennen aan de donkerrode, glanzende bladeren. In principe hebben beide planten dezelfde eigenschappen en hebben ze ook dezelfde verzorging nodig. Wel is de rode beukenhaag vaak een stuk duurder dan de groene beuk. Let bij het kopen van een beuk ook op dat je geen haagbeuk koopt in plaats van een beukenhaag. Dit zijn twee verschillende planten. De haagbeuk verliest wel zijn bladeren in de winter, wat je natuurlijk niet wilt wanneer je de haag plaatst voor privacy. 

Het planten van een beukenhaag

Een beukenhaag kan het best geplant worden in de wintermaanden, maar niet wanneer het vriest. De wortels zullen dan op kracht zijn wanneer het voorjaar begint. Daarnaast is het in de winter het voordeligst om beukplanten met kale wortel te kopen. Als je een beukenhaag gaat planten, zet je alleen de wortels in de grond. Strooi in de geul ook wat bodemverbeteraar met voedingsstoffen en schimmels die de plant nodig heeft. Houd ongeveer veertig centimeter ruimte vrij tussen twee beukplanten en plant een dubbele rij wanneer je een brede haag wilt. 

Beukenhaag onderhouden 

Een beukenhaag moet je twee keer per jaar snoeien. Doe dit het liefst een keer in het voorjaar en een keer in de herfst. Snoei een beukenhaag nooit terug op de stam, want daar kan de beukenhaag niet tegen. Door de haag taps te snoeien, zorg je ervoor dat alle bladeren gedurende het hele jaar genoeg licht krijgen. Om een volle beukenhaag te krijgen, is het aan te raden om de haag ook twee keer per jaar te bemesten met meststof speciaal voor haagplanten. Doe dit het liefst een keer in maart of april en een keer in juni of juli. Strooi de mest dan aan beide kanten en verdeel het met een hark. Zo blijft jouw haag mooi en vol!