Kan jij er ook van genieten? Heerlijk in je tuin zitten en genieten van alle insecten die rondvliegen, denk aan mooie vlinders of bijen. De laatstgenoemde ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook een hele belangrijke functie. Zonder bijen zouden wij mensen waarschijnlijk niet meer hebben bestaan. Dit komt doordat ze alle bloemen bestuiven en ook ons eten dat van het land komt. Daarnaast geven ze ook een boost aan de planten in je tuin. Dus wil jij meer van deze geel zwarte beestjes in je tuin? Blijf dan vooral lezen.

Zijn bijen echt zo belangrijk?

Kort gezegd, ja. Bijen zorgen ervoor dat bloemen worden bevrucht. Bijen transporteren namelijk stuifmeel van de ene plant naar de andere plant. Dit doen ze door stuifmeel aan hun poten en lijven te plakken. Vervolgens vliegen ze naar de andere plant en dit proces herhaalt zich keer op keer. Tegenwoordig zijn er steeds meer bijen die het niet overleven. Dit komt door meerdere factoren, maar de mens is in deze vaak de oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan boeren die chemicaliën gebruiken tegen ongedierte. Het mag dan wel helpen tegen ongedierte, maar de bijen worden hierdoor ook gedood. Daarnaast moet de natuur steeds vaker plaats maken voor gebouwen. Verder zorgt klimaatverandering ook een belangrijke rol in de bijensterfte. Gelukkig is het nog niet te laat en kan jij helpen. Hoe? Door planten in je tuin te nemen waar bijen dol op zijn. Benieuwd welke planten jij echt in je tuin moet hebben? Lees dan verder.

Welke planten moet ik aanschaffen?

Er zijn een tal van planten die erg in trek zijn bij bijen. De meest populaire worden benoemd. Dus wil jij een leger aan bijen in je tuin. Plant dan vooral de volgende planten in je tuin of op je balkon. De eerste plant is de beemdooievaarsbek. Tussen juni en augustus zit deze bloem in de bloeiperiode. Hij kan tot 50 centimeter hoog worden. Door te kiezen voor goede planten help je te voorkomen dat veel bijenvolken uitsterven. Hoe mooi is het om iets te doen tegen dit probleem. Het voordeel is dat je de bij enorm helpt en je zelf kan genieten van prachtige planten in je tuin. Hou je van planten die een lekkere geur afgeven? Dan is de grote tijm een interessante optie voor jou. De grote tijm bloeit tussen juni en oktober. Gemiddeld wordt deze plant tussen de 5 en 30 centimeter. Op deze plant komen vooral veel veenhommels en oranje zandbijen af. Kortom, met deze planten tover jij je tuin om in een bijenparadijs.