Eigenlijk is er in elk seizoen wel iets te doen in je tuin. Alleen in het ene seizoen zal je het wat drukker hebben dan in de andere. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit wanneer je het beste bepaald tuinonderhoud kan doen.
Het seizoen dat het meest gevoelig is voor tuinonderhoud
Niet geheel verrassend is de lente het meest arbeidsintensief als het gaat om het onderhouden van je tuin. Doordat het winter is geweest zijn veel takken dood gegaan. Deze dienen weer verwijderd te worden. Maar ook is het de perfecte tijd om eens je bomen te gaan snoeien, of wat dacht je van de heg. Om het gras in je tuin weer in topconditie te krijgen kan je in de lente ervoor kiezen om het te bemesten. Daarnaast kan je met een verticuteermachine stukken mos en dood gras uit het gazon filteren. Dit bevordert de groei van gezond gras.
Heb je een vijver in je tuin? Dan wordt het tijd dat je het filter schoonmaakt en verwelkte planten eruit haalt. Als je daarna nog tijd over hebt kan je het terras schoonmaken of de schutting. In de winter komt er door alle weersinvloeden gemakkelijk groene aanslag op tegels en schuttingen. Met een hogedrukreiniger kan dit van de meeste objecten worden gespoten.
In de herfst is er ook veel te doen aan je tuin. Veel bomen hebben een snoeibeurt nodig. Maar loop ook nog eens langs je struik of heg. Misschien kan je hier ook nog wel een keer langsgaan met de heggenschaar. Daarnaast kan je het gazon net als in het voorjaar nog een keer verticuteren en bemesten.
Seizoenen die minder arbeidsintensief zijn voor tuinonderhoud
Het is zomer. Het is lekker weer en je kan eindelijk genieten van je tuin. Het meest grote voordeel is dat je bijna geen tuinonderhoud hoeft te doen. Het enige is dat je soms wat onkruid moet weghalen en een paar keer het gras moet maaien. De winter is ook een topseizoen als je geen groene vingers hebt. Je hoeft namelijk helemaal niks te doen. Tenzij het gaat vriezen. Dan kan het namelijk verstandig zijn om planten te bedekken met een doek. Dit voorkomt dat de planten kapot vriezen. Soms kan het voorkomen dat er door ijzel een dikke ijslaag op de takken ontstaat. Hierdoor worden de takken enorm zwaar en kunnen ze afbreken.